"CORD" ORNAMENTS ON POTTERY IN THE VISTULA AND DNIEPER INTERFLUVIAL REGION: 5TH-4TH MILL. BC

Baltic-Pontic Studies, Volume 15, ed. Aleksander Kosko, Marzena Szmyt Poznan, 2010

Special research of technology and origine of "cord" ornaments on pottery of different archaeological cultures, among them - Trypillia Culture:

N. Burdo, M. Videiko "Cord" ornamented pottry of the Trypillia Culture. A macro analysis. - P. 110-121

N. Burdo, N. Kotova, M. Videiko Technological study of "cord" impressions on Middle and Late Eneolithic pottery in Ukraine - P. 122-134

Technological study of pottery decoration performed by A. Sikorski (Poznan).

"Шнурова" орнаментація на кераміці межиріччя Вісли та Дніпра у 5-4 тис. до н.е.

Черговий випуск польсько-українського видання присвячено проблемі дослідження шнурової орнаментації на кераміці цілого ряду архологічних культур у межиріччі Вісли та Дніпра. Заявлено хронологічні межі - 5-3 тис. до н.е, фактично - частково охоплено і 3 тис. до н.е. Чи не вперше виконано спеціальні технологічні дослідження відбитків текстилю, які археологи зазвичай описують, як "шнуровий орнамент". Лапки поставлено не випадково - спеціальні дослідження довели, що при нанесенні орнаменту не завжди використовували саме шнур. Результати виявилися досить вражаючими  там, де на думку археологів застосовувалося 3 типи "шнура" насправді використано було понад десяток технологій, в тому числі навіть ... макраме.

Попри подібність "шнурових орнаментів" на керамічних виробах різних культур встановлено, що лише у окремих випадках було використано текстиль, виготовлений за ідентичними технологіями. Дана обставина змушує дещо інакше поглянути на існуючі уявлення стосовно процесів "поширення" шнурової орнаментики, на підставі яких часом робилися реконструкції історичних та етнокультурних процесів за доби енеоліту - раннього бронзового віку.

Це лише перші досліди у цьому напрямку, але вони демонструють переваги і перспективність подібного напрямку досліджень, тим більше, що матеріалів у археологічних фондах нагромаджено більш ніж достатньо.