Koshkin O. Atlantis on the banks of Dneeper

фільм-телепередача

 

Кошкін Олександр


Рецензія на телефільм “ Атлантида на берегах Дніпра”

 

 

Назва даного фільму є інтригуючою, що для жанру науково-популярного кіно є великим плюсом, адже інтрига, як відомо, збуджує інтерес значно більшої кількості глядачів.

За 26 хвилин тривання фільму глядач отримує досить простий і водночас насичений пакет інформації про культуру Трипілля-Кукутень та її дослідження. Багатий відеоряд фільму досить непогано ілюструє побут Трипілля-Кукутень та процес його дослідження. Загалом фільм вийшов досить динамічними, завляки чому півгодинна концентрація уваги не буде проблемою навіть для лінивих глядачів.

Інформація в фільмі подана у формі розповіді, яка ведеться трьома особами : закадровим розповідачем, письменником Валерієм Івановим-Таганським та “іскатєлєм” Олександром Бруньковським. Час від часу ця розповідь доповнюєится кількасекундними репліками   археологів та антропологів, котрі є фахівцями з Трипільської проблематики. Такий підхід до подання історичної інформації дуже контрастує зі стилем науково-популярних фільмів продукції ВВС — Британського Транслюючого Каналу, що наразі є лідером даної індустрії. На мою думку, в даній ситуації вітчизняним фільм-мейкерам варто було б запозичити досягнення британських колег і робити акцент саме на науковій стороні. Завдяки цьому сприйняття інформації глядачами значно полегшиться. До того ж, професіонал-археолог, котрий розповідає про культуру на дослідження якої витратив половину свого життя викликає значно більше поваги та зацікавленості, ніж письменник чи “іскатєль”, котрі читають завчений та ще й не ними написаний текст.

Я вже зазначав, що “...глядач отримує досить простий і водночас насичений пакет інформації ...”, та науква об'єктивність даної інформації є сумнівною. Мається на увазі не наявність в фільмі якихось псевдонаукових теорії, а відсутність грунтовного огляду принаймні головних концепцій та теорій, що за 26 хвилинної тривалості фільму є практично нездійсненним завданням. Натомість ми маємо дещо “однобоке” подання інформації, що для жанру науково-популярного кіно важко назвати прийнятним.