Grytsyk Yury Trypillians at TV

"Трипільці"

Грицик Юрій

Трипільці на телевізійному екрані

РЕЦЕНЗІЯ НА ФІЛЬМ «ТРИПІЛЬЦІ»

 

Випущені 2007 року “Трипільці” один із багатьох фільмів які протягом останнього десятиліття зняті на тему - давніх землеробів на території України, що підкреслює неординарність явища в контексті не тільки історії України, але й усього світу. Вступна фраза про те що давній Шумер ще виник, як давні трипільські племена припинили своє існування, одразу породжує особливий інтерес до майбутніх подій які будуть розгортатись у кадрі. Знову мабуть щось на кшталт  “Атлантиди…”? Можливо і тут диктор буде  розповідати про Аратту?  Згадалась місія давніх трипільців запліднювати всесвіт “цивілізацією” і приносити колесо “дикунам”? А може алфавіт? (Див. Шилов «Праслов’янська Аратта»). Ні. З наступних кількох хвилин зрозуміло, що автори розробили сценарій на основі сучасних наукових вражень про “трипільський світ”, проявили ретельність  і спостережливість, даючи певні характеристики галузей життя  землеробів.Дуже інформативними виявились інтерв’ю провідних археологів: Круц, Корвін-Піотровський, Відейко, Ткачук та спеціалістів які займаються духовним світом: Бурдо, Васіна. Великим плюсом, що якісно відрізняє даний кінофільм від інших була подача різних думок з дискусійних питань, наприклад – поверховості будинків, чи причин по яким археологи фіксують повністю спалені житла.

Новим для мене прозвучало питання про реконструкцію зовнішнього вигляду та зачісок, хоча й не надто переконливо. Важливим аспектом у  вивченні просторових структур є демографічні розрахунки, які проводяться вченими. Цікавим є те що вони сходяться до думки що суспільний устрій трипільців нагадував вождівства, а в поселеннях-гігантах складні форми ієрархій.

Хоча не обійшлося без прикростей. Дещо комічно перебільшеним виглядає твердження про те що трипільці “ Мили голову дощовою водою”! Звісно,я не заперечую, що вони слідкували за гігієною, як особистою, так і помешкань, але немає жодних зображень чи інших фактів, які б підтверджували цю тезу.

Ще одним цікавим сюжетом для мене було висвітлення печери Вертеба, як останній прилисток для всієї трипільської людності. Немов стався ядерний вибух і хто міг сховався зі своїми пожитками  у печеру.

Я оцінюю стрічку найвищим балом і рекомендую для перегляду не тільки з метою цікаво провести час, але й здобути нові знання та пройти шлях трипільців від початку до кінця (що й було зроблено у фільмі, а саме відповідно до хронології трипільської культури охарактеризовано кожен її етап).